2 messteken..

Op 16 november 2018 heeft de rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, een 39-jarige man uit Leeuwarden veroordeeld voor doodslag tot een gevangenisstraf van 8 jaren en de maatregel van tbs met dwangverpleging.

De man heeft zich schuldig gemaakt aan doodslag door op 10 oktober 2017 een man bij het Jacobijnerkerkhof in Leeuwarden meerdere keren met een mes te steken.

Leeuwarden_-_Grote-_of_Jacobijnerkerk.jpg

Verschil tussen doodslag en moord?

Moord is het met voorbedachte rade iemand opzettelijk van het leven beroven. Voorbedachte rade wijst op een moment van kalm overleg, van nadenken voorafgaand aan de uitvoering.

Wanneer er geen sprake is van voorbedachte rade maar wel van opzettelijkheid wordt gesproken van doodslag.

Ruzie over betaling van drugs

Verdachte had drugs bij het slachtoffer en zijn collega gekocht en had dit nog niet betaald. Verdachte werd kwaad op het slachtoffer toen het slachtoffer hem eerder op 10 oktober bij een supermarkt hierop in het bijzijn van anderen aansprak. ’s Avonds is verdachte naar de woning van het slachtoffer gegaan. Hier hebben verdachte en slachtoffer weer onenigheid gehad. Ondanks dat verdachte toen de woning heeft verlaten en het slachtoffer de deur had gesloten, zijn zij elkaar korte tijd later weer tegengekomen en is de ruzie uit de hand gelopen. Verdachte heeft daarbij het slachtoffer twee keer met een mes gestoken, ten gevolge waarvan het slachtoffer is overleden.

web_1203zatmoord3.jpg

Wat is de uitspraak van de rechter?

Alhoewel het Pieter Baan Centrum geen tbs heeft geadviseerd, zal de rechtbank wel tbs met dwangverpleging opleggen. Bij verdachte is sprake van een antisociale persoonlijkheidsstoornis met een beperkte impulscontrole en agressieregulatie.

Verdachte heeft in een impuls en eigenlijk om niets een persoon doodgestoken. De rechtbank heeft overwogen dat daarom de algemene veiligheid van personen de oplegging van tbs met dwangverpleging vereist.

Wat is tbs met dwangverpleging? 

Bij tbs met dwangverpleging wordt de dader verplicht verpleegd in een gesloten tbs-kliniek. Daarnaast krijgt de tbs’er een (niet-verplichte) behandeling die gericht is op terugkeer in de maatschappij. De tbs is voor 2 jaar. Na 2 jaar kan de rechter de tbs verlengen, met steeds 1 of 2 jaar.

Daarnaast legt de rechtbank een gevangenisstraf op van 8 jaren. Verdachte moet ook de schade vergoeden aan de moeder van het slachtoffer. Deze schade (2.265,66 euro) bestaat uit kosten voor de begrafenis.

Hopelijk vond jij het leuk om weer een nieuwe blog te lezen! Heb jij vragen of wil je ergens meer over weten? Laat het mij weten en ik ga er wat leuks van maken 🙂

Tot snel!

Liefs Kayleigh

Advertenties

3 gedachten over “2 messteken..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s