Gegijzeld?

Op 24 oktober 2018 heeft de rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, een man veroordeeld die dit voorjaar een medewerker van de gemeente Leeuwarden heeft gegijzeld en andere medewerkers van de gemeente heeft bedreigd.
13012016gemeentehuis_leeuwardenfoto-_omrop_fryslan_joris_kalma_mg_1616_bewdefcrop.jpg

Gesprek met de burgemeester

De man is het gemeentehuis binnengegaan, heeft een mes getrokken en heeft een medewerker achter de balie in een wurggreep genomen terwijl hij het mes in zijn hand hield. Daardoor is de medewerker gewond geraakt. De man wilde met deze actie een gesprek met de burgemeester afdwingen.

Het handelen van de man heeft tot gevoelens van angst en onrust bij de medewerkers van de gemeente Leeuwarden geleid. Juist personen die in een publieke functie werkzaam zijn en daarmee het algemeen belang dienen, moeten die werkzaamheden in vrijheid uit kunnen uitoefenen en uit de buurt kunnen blijven van intimidatie en geweld. Op dat recht heeft de man op ernstige wijze inbreuk gemaakt.

Unknown.jpeg

Stoornissen en verminderde controle over gedrag

Uit de rapportages leidt de rechtbank af dat bij de man sprake is van een aanpassingsstoornis en mogelijk van een waanstoornis. Deze stoornissen hebben geleid tot een verminderde controle van verdachte over zijn gedrag. Hij is daardoor verminderd toerekeningsvatbaar.

694.jpeg

Wat is de uitspraak van de rechter?

De rechtbank legt een gevangenisstraf van 36 maanden op, waarvan 18 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar. Hij moet aan verschillende voorwaarden voldoen, waaronder een klinische behandeling.

Wat houdt een voorwaardelijke straf in?

Als je binnen de proeftijd iets strafbaars doet of je niet houdt aan de voorwaarden die de rechter aan je heeft gesteld, dan gaat je voorwaardelijk opgelegde straf in en kan je worden opgesloten. Het tegenovergestelde van een voorwaardelijke straf is een onvoorwaardelijke straf. Dit betekent dat je de straf moet uitzitten.

In dit geval moet de verdachte 18 maanden in de gevangenis verblijven. Wanneer hij dus iets strafbaars doet in de proeftijd van drie jaar of hij voldoet niet aan de gestelde voorwaarden, zal hij de voorwaardelijke 18 maanden ook moeten uitzitten in de gevangenis.

Hopelijk vond jij het leuk om weer een nieuwe blog te lezen! Heb jij vragen of wil je ergens meer over weten? Laat het mij weten en ik ga er wat leuks van maken 😉

Tot snel!

Liefs Kayleigh

Advertenties

Een gedachte over “Gegijzeld?

  1. Stoornis of niet, feit blijft dat het slachtoffer een wellicht voor het leven traumatische ervaring heeft opgedaan. In mijn ogen mag dan ook niet te lichtvaardig worden gestraft. Leuk opgezette blog Kayleigh

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s