Honden en puppys..

Op 12 juli 2018 stond er een opvallende zaak op de rol. De verdachte stond terecht omdat hij werd verdacht van oplichting en valsheid in geschrifte mét een ander..

Verdachte deed zich voor op http://www.marktplaats.nl als een professionele hondenverkoper, die puppy’s verkocht die een goede gezondheid zouden hebben. Hij vermelde aan de geïnteresseerde kopers dat de puppy’s ingeënt én vrij van ziekten waren. Achteraf bleek dat de puppy’s allemaal een zwakke gezondheid hadden. De verdachte en medeverdachte hebben om te laten blijken dat de puppy’s gezond waren, vaccinatieboekjes of inentingspaspoorten aan de kopers overhandigd, waaruit moest blijken dat de honden waren ingeënt en klinisch waren onderzocht door een dierenarts, terwijl dit niet waar was. Verdachte had deze boekjes/paspoorten zelf voorzien van een valse stempel van een dierenarts en daarbij zelf een handtekening gezet.

namen-hond-pup

Verdachte heeft in 2016 meerdere keren controles gehad van autoriteiten, waaronder de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming. Deze Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming heeft verdachte meerdere keren op de tekortkomingen gewezen met betrekking tot de huisvesting van de dieren.

Met name in de door verdachte in Holwerd gehuurde loods was sprake van een afschuwelijke toestand. De rechtbank rekent het verdachte dan ook zwaar aan dat hij zich weinig tot niets heeft aangetrokken van de aanwijzingen van de instanties. Ondanks de waarschuwingen is hij, zelfs nadat hem een last onder dwangsom was opgelegd, onverminderd doorgegaan met zijn handel.

Een last onder dwangsom is een zogenaamde herstelsanctie. Dat houdt in dat de dwangsom is gericht op het beëindigen van een bepaalde overtreding en de rechtmatige situatie te herstellen. 

De winst en het luxe leven was voor verdachte een van de redenen. Verdachte is bovendien niet uit eigen beweging gestopt met de handel. Pas met zijn aanhouding kwam er een einde aan de misstanden.

 

Verdachte heeft zich samen met een ander schuldig gemaakt aan oplichting en valsheid in geschrift. De rechtbank, locatie Leeuwarden, veroordeelt verdachte dan ook tot een werkstraf van 240 uur te vervangen door 120 dagen hechtenis en 6 maanden gevangenisstraf voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar en toewijzing van de vorderingen van de benadeelde partijen.

Een voorwaardelijke gevangenisstraf houdt in dat deze niet meteen uitgevoerd wordt. Deze gevangenisstraf zal alleen uitgevoerd worden als verdachte in de proeftijd van drie jaar een strafbaar feit pleegt. Dan zal hij de voorwaardelijke gevangenisstraf alsnog uit moeten zitten. 

Hopelijk vond jij het leuk om weer een nieuwe blog te lezen! Heb jij vragen of wil je ergens meer over weten? Laat het mij weten en ik ga er wat leuks van maken 🙂

Tot snel!

Liefs Kayleigh

Advertenties

Een gedachte over “Honden en puppys..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s