Uithuisgeplaatst..

Zoals beloofd een blog over een zitting waar het verzoek wordt behandeld van een uithuisplaatsing..

media_xl_744285

Stichting Bureau Jeugdzorg heeft een machtiging aangevraagd voor twee kinderen om de kinderen uit huis te plaatsen. Jaap en Jan zijn geboren uit het huwelijk van vader en moeder. Jaap is geboren in 2015 en Jan is geboren in 2017. Jaap verblijft in een pleeggezin en Jan verbleef op het moment van de zitting in het Groene Hart ziekenhuis te Gouda.

Volgens Bureau Jeugdzorg moet er een conclusie worden getrokken dat de ouders te weinig hebben geleerd van hun eigen problemen, met de meeste aandacht voor de verwerking van traumatische ervaringen in het land waar zij vandaan komen, de verschillende taal, de achterstand in eigen ontwikkeling en de agressie (vooral van de vader).

De directe aanleiding voor het verzoek is dat Jan is opgenomen in het ziekenhuis vanwege een groeiachterstand. Na enige tijd daar te hebben verbleven, constateerde het ziekenhuis een opmerkelijke vooruitgang in de ontwikkeling van Jan, terwijl een gezond gehecht kind in een andere omgeving – het ziekenhuis – normaal juist onrustiger wordt en zich moeilijk kan aanpassen. Jan liet daarentegen wel direct aanpassing in zijn gedrag zien, wat de onveilige hechting bevestigt. Ook de reacties tussen de ouders en de kinderen zorgde ervoor dat het ziekenhuis ernstige zorgen kreeg en dat heeft bij hen alle alarmbellen doen rinkelen. Zo pakt Jan willekeurige verzorgers in het ziekenhuis vast en toont hij angst en overmatige huilbuien, zowel in aanwezigheid van de ouders als in de situatie dat de ouders er niet bij zijn. De ouders tonen zich niet in staat om de emoties te helpen kalmeren en leiding te geven. Ook heeft het ziekenhuis gezien dat de moeder Jan flesvoeding met te heet water wilde geven, maar ook in het algemeen risicovol met Jan omging, door hem bijvoorbeeld onbewaakt op de commode te laten liggen.

Hoe goed de ouders ook proberen om verbetering in de situatie aan te brengen en ondanks alle ingezette hulpverlening en intensieve begeleiding, blijken zij gewoonweg niet in staat de kinderen een basis van veiligheid en een positieve opvoedsituatie te bieden. Dat verklaart ook de omstandigheid dat de kinderen, zodra zij uit de invloedssfeer van de ouders kwamen, bijzonder veel vooruitgang boekten in hun ontwikkeling. Bureau Jeugdzorg kan niet langer uitgaan van de veiligheid van de kinderen bij de ouders en het is volgens hen slechts een kwestie van tijd voordat er onherstelbare schade is aangericht aan de ontwikkeling van beide kinderen als zij nog langer aan de zorg van de ouders worden toevertrouwd.

bureau-jeugdzorg

De ouders zeggen dat Bureau Jeugdzorg nu weer met achterhaalde informatie en foute toekomstverwachtingen komt om de kinderen uit huis te plaatsen. Zij twijfelen of Bureau Jeugdzorg nog langer in staat is om het gezin op een neutrale wijze te benaderen. Er is geen sprake meer van geweld in het gezin en er zijn meerdere oorzaken mogelijk voor de bij Jan geconstateerde problemen. Onderschat wordt dat de ouders een behoorlijke inhaalslag dienen te maken waar het de culturele verschillen en de Nederlandse taal betreft en dat zij onder grote druk staan. Volgens de ouders ziet Jeugdzorg ook niet in dat de kinderen door een uithuisplaatsing vervreemd raken van hun ouders en hun cultuur.

De rechtbank is van oordeel dat de recente ontwikkelingen de situatie heeft veranderd.  Dat er zorgelijke signalen over Jan bekend zijn geworden en dat geen van de betrokken instanties, te weten het consultatiebureau, het kinderdagverblijf, het ziekenhuis en Bureau Jeugdzorg, nog langer durft uit te komen voor de veiligheid van Jaap en Jan zolang zij – ondanks alle begeleiding – aan de zorg van de ouders zijn toevertrouwd.

De rechtbank constateert dat de ernstige medische problemen die zich bij Jan hebben voorgedaan, zijn ontstaan in de periode dat de ouders slechts de zorg hadden voor hem alleen. Ondanks deze omstandigheid en met alle ingezette hulp is niet voorkomen dat de toestand van Jan zodanig is verslechterd dat hij in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Gelet op de bovengenoemde informatie vind de rechtbank het waarschijnlijk dat de wijze van verzorging en opvoeding van de kinderen door de ouders een belangrijke rol heeft gespeeld bij het ontstaan van de problemen bij de Jan. Dat de ouders ten opzichte van de Jaap geheel ander gedrag kunnen laten zien en Jaap zijn veiligheid wel zouden kunnen waarborgen acht de rechtbank gelet daarop onvoldoende aannemelijk.

De rechtbank volgt Bureau Jeugdzorg dat het om de redenen die zij hebben gegeven noodzakelijk is om Jaap en Jan uit huis te plaatsen, om onherstelbare schade te voorkomen. De rechtbank heeft daarbij meegenomen dat de problemen die bekend zijn geworden, bij de twee andere uithuisgeplaatste kinderen van de ouders, ernstig zijn.

Jaap en Jan zullen worden geplaatst in een pleeggezin waar zij veiligheid en een goede opvoeding zullen krijgen.

*de namen van Jaap en Jan zijn verzonnen in verband met de privacy.

Hopelijk vond jij het leuk om weer een nieuwe blog te lezen! Heb jij vragen of wil je ergens meer over weten? Laat het mij weten en ik ga er wat leuks van maken 🙂 

Tot snel!

Liefs Kayleigh

Advertenties

Een gedachte over “Uithuisgeplaatst..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s